Kaizers Orchestra

21/11/2012 av Henning Krane

Stormen fra Bryne feirer og feirer: I 2011 fant Kaizers Orchestra fram stortromma for å feire sitt ti års jubileum. Det hadde altså gått ti år siden de virvlet inn på den norske musikkscenen med “Ompa til du dør”, ei debutplate som bar bud om at her var et orkester som gjør ting på sin egen måte, ikke danser etter andres tråkkeorgel, oljetønner, pipe eller for den saks skyld noe annet instrument.

Liten recap: Vokalist Janove Ottesen og resten av orkesteret lånte noen grep fra Tom Waits, tok det de fant av distriktets oppesen-mentalitet og braste som sagt inn i musikkbransjen, norsk radio og, ikke minst, i publikums hjerter med umake hits som “Ompa..”, “Kontroll på kontinentet” og “Maestro”. Underveis har de også bygget seg fanskarer i land som Tyskland og Danmark. Etter ti år var Kaizers altså klare for noe enda større.Ikke bare fant karismatikeren Janove og de andre fram stortromma.
De gravde opp alle omparytmer og balkanfraseringer de hittil ikke hadde brukt, burleske rockeviser fra langt bak i glemselen, sine ypperste publikumstriks og de historier om livet, døden og vodkaen de ennå ikke hadde fortalt. Ut kom første album i deres drømme-trilogi, “Violeta Violeta”. Og jaggu holder de ikke på med feiringa de startet for to år siden, fortsatt! Med de tre Violeta-platene ute, og intens turnering og liveopptak hamret bandet ut sitt gigantomaniske prosjektet.

Nå er Kaizers Orkestra større enn sitt sirkusrykte, og større enn sin tidlige sære vri på rock skulle tilsi. For på veien har de ikke bare skapt noe monstrøst, de har også polert lydbildet sitt her og der, og begått noen av sine fineste popmelodier. Hiten “Hjerteknuser” kunne passet et hvilket som helst stadionrockeband.

Et fortsatt sultent Kaizers beviser at for å bli stor i Norge, bør du synge på en dialekt bare noen få forstår, spinne deg et eventyrlig univers, og, ja hva mer egentlig? Å jo, det hjelper å forstå ditt publikum. Få andre norske musikere har forstått det så til de grader som Kaizers. Som takk har de et publikum som har hjulpet dem til å bli store også i Europa, og som kommer til å holde liv i Kaizers Orkestra til lenge etter at bandet selv har presset ut siste ompa og begravelsespolka.

Kaizers Orchestra spiller på Kongescenen torsdag 18. juli

 

Mer info:

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll ut felt market med *.


Refund