Karpe Diem

21/11/2012 av Henning Krane

De rir alt fra hitlistetoppen til strikkemotebølgen.

De selger ut både konsertbilletter og plater. Innen de står på scenen vår på Slottsfjell, har rapduoen Karpe Diem sikkert innkassert minst en pris til for sin fengende hiphop-pop, og med det slått sine egne Norgesrekorder. Velfortjent, sier vi til Chirag Patel og Magdi Abdelmaguid, og gleder oss til fest for både hjernen og dansebeina.

Hvem skulle trodd det, at muslimen og hinduen som startet på små fritidsklubbscener, etter drøye ti år skulle ha jobbet seg opp til landets øverste sjikt av popstjerner på norsk? Karpe Diem-navnet begynte å boble mot overflaten omtrent da mange mente norsk hiphop manglet kraft til å levere de store stjernenavnene. Men med en egen teft for hva som fenger, og med innsikt og hjerte på rette stedet, vokste de til å levere hits både for scene og radio. Karpe Diem  beskrev seg selv slik: En hindu og en muslim med utspring fra Oslos vestkant, men med flyktningforeldre og blokkoppvekst; ikke hverdagskost.

Det skulle vise seg at Karpes utgangspunkt var gull for å kapre tusenvis av hjerter. Men allemannseie? Før den arabiske våren, før 22. juli og før den høythengende “Årets Spellemann” fikk andre farger enn kritthvit, regnet både duoen selv og norske musikkmedier med at de nok aldri kom til å røre alle.

Men med hardt arbeid, hitlisteplasseringer kombinert med et tydelig bevisst forhold til rimstruktur, levering og flyt har Karpe Diem å oppnå en helt unik posisjon i norsk hiphop. Etter å ha tatt med seg et klassisk rockeband, det alltid stødige Something Sally, på veien, er det Karpe Diem som samler publikum bredest på tvers av bakgrunn, alder og meninger. Det være seg ren hiphop eller pop. I 2013 har de både et album og en turné bak seg, samt nasjonalt samlende spillejobber, som alle skriver dem inn i den store norske hukommelsen. Chirag Patel og makker Abdelmaguid kan med rette skrive linjer som “Jeg og Magdi gjør det som ingen andre gjør” uten å bli ufordragelige. I motsetning til noen andre sjangerkolleger, er selvtillitten til Karpe Diem aldri overdrevet. Som om ikke dette var nok, har de akkurat passe edgy produsenter i Astma & Rocwell, og inviterer Norges fineste popsnekrere (Maria Mena, Kråkesølv, truls Heggero, Yosef Wolde-Mariam, med flere).

Vi er kjempeglade i disse to smarte karene som ser ut til å kunne klare hva som helst, det være seg å mekke fengende hiphop-hits, eller å balansere stemninger og tekster. Vi liker kanskje Karpe allermest fordi, i tillegg til alt det andre, vet vi at Chirag og Magdi alltid leverer fest. Bangers og til-ettertanke-låter slynges mot deg i en tett produksjon, ledet av en energisk duo som vet hvordan de skal behandle publikum.

Karpe Diem spiller på kongescenen lørdag 20. juli

 

Mer info:

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll ut felt market med *.


Refund