Razika

21/11/2012 av Henning Krane

Det var lett å slenge ord som «sjarm» i retning de purunge bergenserne i Razika da de plutselig entret rampelyset med en helt egen inngang til ska. De var blant de viktigste nye «må-se»-bandene for noen år tilbake. Ikke alle klarte den gang å beskrive helt hvorfor (utover den noe hjelpeløse «sjarmerende …»), men bandmedlemmene Marie Nordøy Amdam, Maria Råkil, Marie Moe-Karlsen, Embla Karidotter Dahleng har tydelig ikke brydd seg om det. De har hatt tro på egne ideer, og hatt noen gode hjelpere, og holdt på sin egenart. Og mer enn bevist sin spillleglede og originalitet siden vi først hørte fra dem.

Få andre norske artister høres like fresht unge ut, både i tekst og melodi. Men samtidig høres Razika ut som erfaren ungdom som har levd tett på ei tung platesamling. Ei samling med de beste singlene fra jamaikansk platehistorie, indie og tweepop fra 80-tallet som vi trodde vi hadde glemt, og (selvsagt) norske The Aller Værste representert.

Med Razika på scenen får du komprimerte, sterke melodier og rett fram entusiasme. Halvparten av låtene på albumet deres “Program 91” har norske tekster, på tross av dette har bandet fått supre kritikker i utlandet både for plata og spillejobber.

Like oppløftende som deres opptempo ska- og rockerytmer, er bandets klare og tydelige stemme. Heldigvis vet de å formidle både politikk, meninger og dyrekjøpte erfaringer med rett schwung og sjarm. På “Vondt i hjertet” sa de det helt liketil, om hjerte og smerte, i en av de siste åras beste popsingler på norsk. Og på “Oslo” sier de det slik mange av oss føler det, alle vi som ikke har bodd i hovedstaden hele livet. Låta om hovedstaden banet forøvrig vei for en suksess av ei plate i år. Albumet «På vei hjem» befester deres plass som et av de beste, nye bandene i Norge – og igjen var det et av navnene flest ville få med seg på årets by:Larm.

Slottsfjell vet at Razika er noe helt for seg selv, og vi gleder oss til de trekker oss opp i godstemning, melankoli og deilig gitarpopska.

Razika spiller på Kongescenen fredag 19. juli

 

Mer info:

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll ut felt market med *.


Refund