alt-J (Δ) (UK)

08/01/2013 av Henning Krane

Med særegen mystikk og fart har disse fire britene gått fra å være det neste store nye, til å bli det nye store, på øyene som definerer popens coolness, nemlig Storbritannia. Alt-J har brukt uforskammet kort tid på å finne hverandre som band, og på å gå fra å være britisk indiepops nyeste funn til å nå et større internasjonalt publikum. Som for å oppsummere det hele og sette to streker under svaret, mottok de prestisjetunge Mercuryprisen for beste britiske album i 2012, og å bli booket til den profilerte NMW/Radio 1-scenen på kjempefestivalen Reading. Nevnte vi «toneangivende»? Dette er bandet som kommer til å sette tonen for hva vi kommer til å nynne og gynge til i årene som kommer – og Slottsfjell er deres første norske spillejobb!

Fra en viljesterk indietradisjon på samme stamme som Sugarcubes og 22 Pistepirkko, vokser nå Alt-J fram som de ypperste leverandører av ny, kompleks pop. Gwil Sainsbury (gitarist/bassist), Joe Newman (gitar/vokal), Gus Unger-Hamilton (keyboard) og Thom Green (trommer) møttes på Leeds University i 2007. Det tok bare et par år før de hadde avtale med Infectous Records.

Den musikalske slagkraften deres nøt tydelig godt av medvinden, for fjorårets album “An Awesome Wave”, viser et band som med naturlighet viser storhet a la Fleet Foxes og Coldplay ved deres respektive gjennombrudd. Låter som “Matilda”, “Fitzpleasure” og “Taro” er eksempler på kløktig bruk av luft og musikalsk masse.
Alt-J, oppkalt etter tastaturkombinasjon på en Mac for den greske bokstaven Δ (delta), er hypermoderne i sitt kreative frislipp. På tross, eller kanskje nettopp på grunn, av måten de bruker virkemidler fra folkemusikk: Lag-på-lag med en engelsk folkfølelse bærer fram herlige melodier og sangenes sterke personlighet. Deres oppmerksomhet for detaljer og stemning gir en helt egen, sterk suggesjonskraft.

Som første norske festival, er Slottsfjell stolte av å ha disse bevegerne på programmet, og ser fram til å servere dere denne spesielle konsertopplevelsen. I matematikk markerer tegnet Δ alltid forandring. Det vil musikerne som samler seg under dette tegnet også markere: forandring, bevegelse. Vi håper du gleder deg like mye som oss til å oppleve deres melodier i Alt-Js smått utenomjordiske innpakning.

Alt-J spiller på Kongescenen torsdag 18. juli

Mer info:

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll ut felt market med *.