Anna Von Hausswolff (S)

08/02/2013 av Henning Krane


Fått med deg at ei Burzum-T-skjorte har skapt storm borte i Sverige? Hun som hadde på T-skjorta i et intervju, er den dyktige, uredde, eksperimenterende popmusikeren Anna von Hausswolff. En rekke svenske synsere og journalister skal være opprørt over at hun på denne måten “fronter” den norske morderen og artisten Burzum/Varg Vikernes.
Kanskje er vi mer hardhudete av oss her. Kanskje burde vi dvelt litt ved om man kan skille kunsten fra en kunstner med farlig menneskesyn. Men dette skal jo ikke handle om Burzum! Det skal handle om Annas fantastiske musikk! La oss bare først sitere én av flere svenske bloggere om 2013s første musikkskandale over hos grannarna:
“Vi har fortsatt att se filmer av Roman Polanski trots att han hade analsex med en trettonårig flicka. Djävligt bra filmer för han också. Det kanske inte är så rimligt att rasa mot Anna von Hausswolff på grund av hennes val av tröja.” Sånn. Da var det klart for von Hausswolff og hennes enestående musikk:

Døden. Det er det den handler om. Ofte. Men musikk om døden, handler jo gjerne om livet samtidig. Ta den oppløftende “Liturgy of Light”: vakre, drømmende lag av gitarer i reverb. Som hyller det vakre. Plata den er på – den sprengroste “Ceremony” – er ulik alt annet du har hørt i pop.

For dem som allikevel trenger holdepunkter, kan vi nevne Kate Bush og Susanne Sundfør. Eller allerhelst gamle This Mortal Coil og Cocteau Twins. Som deres gamle storverk fra musikkhistorien, setter Anna von Hausswolff sine gode popmelodier i uventede rammer. Du hører låter som er lette å like, som ville fungert på kassegitar eller i en fengende popinnpakning. Men så ender du opp, som lytter i dette tilfellet, med å drømme deg bort til et overveldende kirkeorgel!

Nettopp Annas gode låthåndverk er blitt omtalt av anmeldere verden over. Vi er enige, sjelden har vi hørt et så viktig og vakkert album som da “Ceremony” kom i fjor. Siste reverb på låta “Sun Rise” klinger i sjelens kirkerom lenge, lenge.

Lån øre til Anna von Hausswolff. Kanskje hører du at hun er datter av en lydkunstner. Kanskje hører du svensk sans for folketradisjon og harmonier. Og ganske sikkert hører du gotiske stemninger og store rom. Og en artist som ikke velger enkleste vei. Kom og få en helt spesiell konsertopplevelse når hun spiller på Slottsfjell 2013.

Anna von Hausswolff spiller på Kastellscenen fredag 19. juli

Mer info:

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll ut felt market med *.