25/02/2013 av Henning Krane

2013s heiteste rapper klar for Slottsfjell

kendrick-lamar-skinned-tekst2

Straight outa Compton: Kendrick kommer. Er du klar for stygt språk, gode historier og smartness levert av en av verdens beste rappere?

2012: flere plater satte hiphop på toppen av popen dette året. Mens mange har markert seg med friskt påfyll i sjangeren de siste årene, framstår særlig Lamar hvassere er enn sine samtidige rapstjerner. For denne gutten utfordrer flere deler av oppmerksomheten din samtidig. Dessuten revolusjonerer han vestkystrapen med sine oppriktige historier fra livet i Compton.

2013: Kendrick Lamar setter en konsertscene i Oslo i kok. «God Kendrick, s.Y.Y.k fest skriver VG og anmelder konserten til terningkast fem.

Kendrick Lamars ekthet, den som er så avgjørende for å lage solid hiphop, er resultat av talent såvel som oppveksten hans. Fra en familie uten særlige midler oppdaget han som 16-åring musikkstudioet som en sikker havn fra gjengkriger ute i gatene:
– I went in there and rapped and from the moment I heard my voice, I just got addicted to it. So from 10th grade on up I just kept going back.

Etter å ha sluppet noen sjukt imponerende mixtapes og et album som klatra på Billboardlista, skal Dr. Dre, Snoop, Dogg og Game ha utropt unge Ken til “The New King Of The West Coast”. Gudfar Dre fulgte opp med å signe ham til selskapet sitt Aftermath, og produsere “good kid…” Kjennere av hiphop får som dere skjønner sitt – men også elskere av pop. Dette er kanskje noe av grunnen til at Lamar allerede har blitt ønsket velkommen av et entusiastisk publikum i Norge flere ganger det siste året.

Vi ønsker det 25 år gamle talentet fra Compton velkommen tilbake til Norge, håper han har nyheter med seg, og dveler gjerne litt mer ved det som nok var fjorårets beste plate. Her er et par av sitatene:
«Dazzling lyrical virtuosity, slick quotables, pulverizing beats, star turns from guest rappers» – musikkmagasinet Pitchfork anmelder plata, kaller den et mirakel og kårer plata til 2012s beste.
“En Dylan for vår tid” – Dagsavisens anmelder, som igjen låner sitatet fra Pharrell i Neptunes/N.E.R.D.
“Ektere prat enn hele Rick Ross´ katalog” – Sladder- og rapblekka 730.no lar seg imponere.
“Verdens beste rapkollektiv akkurat nå” – Lydverket om Black Hippy da Lamar spilte på Hovefestivalen i fjor.

Samtidig som Lamars kiosk- og kritikervelter av ei andreplate er full av hits, fungerer den slik de gode, gamle klassikerne i sjangeren gjorde. Som et godt, velskrevet drama. Som en radioutsending med tankevekkende og stemningsskapende innspill mellom låtene – kreative skits, liveopptak som fører deg både til forkynnelse og fordervelse. Du blir godt kjent med unge Kens familie, drives med, og du møter passe motstand. Og låtene selv? De beviser at hiphop laget med den rette energien er den beste popen!

Til slutt en fun fact fra «rapipedia»: Mens Lamars forgjenger Drake har slått seg opp på begrepet YOLO («du lever bare en gang»), har Lamar også sett nærmere på farsotten. På låta med samme navn, dropper han vitser tett om YOLO-fenomenet, sammen med rockebandet The Lonely Island.