Big Freedia (uttales “FREE-da”), «the Queen of Bounce», er en av foregangsfigurene innen «bounce rap», en av hiphopens subsjangere som har sitt utspring i New Orleans. Stikkord: publikumsdeltakelse, rumperisting og basstunge beats.

Freedia opptrer fem av sju kvelder i uka med dansere hun kaller «The Divas», og showene er intet mindre enn magiske. Hun turnerer over hele USA og er en yndet festivalartist – hun har gjestet Electric Forest, Hangout Fest, FunFunFun Fest, SXSW og Bonnaroo, blant mange andre.

Freedia ble født Freddie Ross og vokste opp i Josephine Street i New Orleans sammen med moren og stefaren i et hjem fullt av musikk. Moren sang gjerne med til Gladys Knight og Patty LaBelle-platene sine, og sørget for at unge Freddie aldri gikk glipp av en eneste øvelse med koret i baptistkirken. Der blomstret han, og før fylte 18 hadde han avansert fra medlem av det til korets leder. 

Som et produkt av hiphop-generasjonen, sverget Freddie til RUN DMC, Salt ‘n Pepa og Adidas Shell Tops som tenåring. Da han en kveld i 1991 hørte han  MC T Tuckers “Where Dey At”, låta mange hevder er den første innen Bounce-sjangeren, var han solgt. Etter å ha jobbet som danser for Katey Red, den originale ‘Sissy Bounce’-rapperen, forsto Freddie at det var denne retningen som var hans og satset for fullt på egen karriere. 

Til scenepersonligheten Big Freedia hører et feminint pronomen, men seksualitet har lite med musikken å gjøre. Riktignok er Freedia homofil og stolt, men «…bounce er Bounce,» sier han. «Alle typer mennesker – homofile, heterofile, rike, fattige, svarte og hvite – alle kommer på showene mine. Folk vil bare komme seg ut, riste på rumpa og ha det gøy!» Det høres unektelig ut som en suksessoppskrift. Vi gleder oss til å riste løs på fjellet til sommeren.

 

 

 

 

Mer info: